Dříve relativně vzácný jev se v posledních desetiletích stal do­slova lidovou nemocí.

Na vysokém krevním tlaku je nebezpečné, že ve většině případů nemá žádné příznaky.

Příčiny trvale zvýšeného tlaku jsou různé a musí je zjistit lékař. Často však nelze objevit žádnou jednoznačně přiřaditelnou příčinu – jedná se o tzv. esenciální hypertonii.

Dále je na vině bohatý a nesprávný způsob stravování, podporovaný hektickým způsobem života. Třeba jen samotný trvalý stres může způsobovat vysoký krevní tlak, a tím i nemoci srdce a cév. Častým rizikovým faktorem je nadváha.

Jednou z příčin vysokého krevního tlaku (hypertenze) je látková výměna, lidově řečeno játra.

Další příčinou je špatná funkce ledvin, projevující se hlavně vysokým „spodním" diastolickým tlakem.

Vysoký krevní tlak musí být pod lékařskou kontrolou hlavně proto, že léky a způsob jejich podávání musí být měněny a kontrolovány.

A čím snížit vysoký krevní tlak?

S pomocí bylin můžeme udržet v normě krevní tlak, hladinu cholesterolu i oběhový systém.

 

Hloh

 je hotovým požehnáním pro srdce. Posiluje a prokrvuje srdeční sval, uklidňuje bušení a arytmii, roztahuje věnčité cévy, pomáhá při angině pectoris. Přitom také zlepšuje krevní oběh, reguluje tlak krve a doporučuje se jako nejlepší preventivní lék pro manažery, podnikatele, politiky a vůbec lidi s vysokým pracovním nasazením. Hloh působí jemně a pomalu, jeho účinky se projevují až po dlouhodobějším užívání, ale pak jsou trvalé.

  • Hlohový čaj – 2 čajové lžičky hlohu (list+květ) přelijeme šálkem vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat a scedíme. Pijeme šálek 3-4xdenně.

Česnek

snižuje krevní tlak a prohlubuje práci srdečního svalu. Působí antiskleroticky tím, že brání vzniku tukových a minerálních usazenin cévních stěn.

Jmelí

stejně jako česnek dokáže regulovat krevní tlak, tedy vysoký snižovat a nízký zvyšovat, čehož dosáhne tím, že změkčuje a odstraňuje vápenaté usazeniny v krevních cestách. Tím se stává prvotřídním preventivním prostředkem proti tolik obávaným infarktům. Kromě tohoto dobrého účinku také posiluje srdeční sval, pomáhá v klimakteriu, při neplodnosti, při pocitech strachu, nervozitě a epilepsii, zastavuje krvácení a zvyšuje imunitu.

 

Aronie

vhodně působí na chorobně zvýšený krevní tlak. Využívá se v kardiologii, protože vhodná kombinace vitamínu C a pektinů působí při pravidelné konzumaci výrazně protiskleroticky. Navíc příznivě ovlivňuje pružnost a propustnost cévních stěn.

 

Bazalka

 při použití inhalace snižuje mírně krevní tlak a je vhodným prostředkem při těžkém nachlazení i při únavě a celkovém ubývání sil.

 

Bukvice

 mírně snižuje krevní tlak a je vhodná při nervové vyčerpanosti snižováním přecitlivělosti centrální nervové soustavy. Využívá se toho hlavně při lehčích depresích a při mírnější epilepsii

  • 1-2 lžičky nati bukvice přelijeme sklenicí vařící vody a pak se 5 minut vaří. 10 minut vyluhujeme a scedíme. Podáváme jeden až dvakrát denně 1/4 až 1/2 sklenice před jídlem.

 

Fazol

 mírně snižuje krevní tlak a je vhodná při zvýšené urikemii (vysokém množství kyseliny močové v krvi).

  • 20 až 25g fazolových lusků zalijeme 1,5 litrem vody a na mírném ohni vaříme 2 až 2,5 hodiny. Pak přecedíme a doplníme na potřebných 750 ml. Pijeme obyčejně ve více dávkách přes den

Ibišek súdánský

 snižuje krevní tlak a působí též fytoncidně (antibiotický) na celou řadu bakteriálních kmenů. Ve vyšších dávkách má protiparazitní účinek.

 

Kozinec

 snižuje krevní tlak a působí sedativně. Tlumí bílý výtok, při zevním použití zmenšuje vypadávání vlasů

 

Lipový květ

 je velice vhodný jedná-li se o hypertenzi ze stresu

  • 25 g lipového květu přelije­me 0,5 1 vařící vody a po 10 minutách přecedíme. Pijeme přes den po šálcích.

Pampeliška

 zlepšuje i činnost žlučníku, slinivky břišní a střev. Snižuje krevní tlak, zlepšuje oběh krve, a tím i činnost srdce.

 

 Routa

 mírně snižuje vysoký krevní tlak, a to především tehdy, jestliže je hypertense způsobena poruchamifunkce ledvin. Z dalších účinků uveďme především působení protisklerotické, a také skutečnost, že vlivem routy se stěny cév stávají pružnější a pevnější. Routa má velmi dobré účinky na cévní systém. Čistí cévy od vápenatých usazenin, zpevňuje vlásečnice, snižuje krevní tlak, silně uklidňuje a pomáhá při epilepsii. Má silný účinek na ženské orgány, pomáhá při nepravidelné a bolestivé menstruaci, nesmí se však užívat v těhotenství.

  • 1 čajová lžička na 0,15 litru, doba vyluhování je 10 minut. Podáváme dva výjimečně tři šálky denně

 

Saturejka

 je mírným, ale přitom spolehlivým kardiotonikem. Snižuje krevní tlak a tlumí tachykardii.

 

Srdečník

 už název předurčil tuto rostlinu na všechny nemoci srdce, což se potvrdilo především při nemocech souvisejících s vysokým krevním tlakem. Čaj nebo tinktura ze srdečníku léčí anginu pectoris, srdeční slabost, tiší bolesti srdce a snižuje tepovou frekvenci, přitom značně uklidňuje celý organismus.

 

 Šanta

mírně snižuje krevní tlak a tlumí bolesti podbřišku při menstruaci

Vrbovka

 má velmi dobrý účinek na močové ústrojí. Svou močopudností je prospěšná také při vysokém tlaku krve a všech onemocněních srdce.Užívání vrbovky, i samotné, nemá žádné vedlejší účinky, čaj můžeme v obvyklém dávkování pít i dlouhodobě.

Zelený čaj

šálek 2-3krát denně je osvědčeným lékem na snižování krevního tlaku. Můžeme ho pít samostatně, nebo jako součást některého jídla. Do jedné z denních dávek přidáme 20 kapek tinktury ze jmelí.

Zemědým

 lékařský snižuje krevní tlak, působí spasmolyticky, brání vzniku žlučových kaménků a někdy spolupůsobí při jejich rozpouštění.

  • 25 g natě zemědýmu přelijeme 0,5 1 vařící vody, 15 minut necháme vyluhovat a přecedíme. Pijeme 1 šálek před každým hlavním jídlem.

  

Pozor! Téměř všechny prostředky, hlavně ale jmelí, v první fázi tlak zvyšují! Teprve 4. dnem počínaje se tlak snižuje.

Velice příjemným lékem jsou jahody. Během sezony musíme denně sníst 500 g čerstvých jahod. Asi polovinu ráno nalačno, zbytek jako předkrm k obědu a k večeři.

Meruňka - čerstvé plody povzbuzují chuť k jídlu, blahodárně působí na srdečně cévní systém, ale především na krvetvorbu. Za prokázaný lze mít i příznivý vliv na činnost jater. Meruňky také mírně snižují krevní tlak. Mimoto vysoký obsah provitamínu, ze kterého se za určitých podmínek tvoří vitamín A, podporuje zrak a pomáhá udržovat dobrý stav pokožky.

A na závěr jedna specialita - petrželová marmeláda: Asi 500 g petržele dáme do 2 1 studené vody a 1,5-2 hodiny na malém plameni mírně vaříme (neužívat hliníkové nádobí!). Pak přecedí­me a vylisujeme. Získanou šťávu změříme a smícháme se stejným množstvím medu a na malém plameni svaříme do konzistence želé. Naplníme do sklenic a uložíme jako marmeládu. Denně bereme 3-4 polévkové lžíce.

 

 

 

 

 

Bylinkové čaje - Vysoký tlak

 ☕ Silně působící čaj proti vysokému tlaku: květ hlohu s listem 100g, nať barvínku 50g, větvičky jmelí 50g, nať meduňky 25g a nať saturejky 25g. Podáváme macerát, před použitím mírně přihřátý, 2krát, v těžších případech 3krát denně. Doba léčby bývá i jeden měsíc. Při poklesu tlaku je třeba udělat přestávku, a proto se často osvědčuje cyklické podávání, například vždy dva až tři týdny během čtvrt roku.


☕ Čajová směs: květ hlohu 50 g, větvičky jmelí 30 g, nať meduňky 20 g. Nesmíme vařit, používáme pouze macerát, a to 2-4 šálky denně. Nejlépe večer dáme do vody a příští den pijeme.


☕ Kopřivový čaj: 50 g malých čerstvých kopřivových listů dáme do 11 studené vody, pomalu zahříváme a asi 5 minut na malém plameni mírně vaříme. Necháme 15 minut vyluhovat a přecedíme. Pijeme po šálcích celý den.

☕ Janovcový čaj představuje velmi dobrý prostředek proti hy­pertenzi. Jde vlastně o směs bylin: janovec metlatý, hloh trni­tý, jmelí bílé a šalvěj lékařská. Směs je složena ze 150 g květů hlohu, 15 g jmelí, 10 g šalvěje a 10 g janovce. Tuto směs dáme do 11 studené vody a po ohřátí 3 minuty slabě vaříme. Necháme 15 minut vyluhovat a přecedíme. Pijeme přes den po šálcích. Ten­to čaj pijeme opatrně, jmelí a janovec nejsou zcela neškodné!

☕ Také zemědým lékařský je vhodný: 25 g natě zemědýmu pře­lijeme 0,5 1 vařící vody, 15 minut necháme vyluhovat a přecedíme. Pijeme 1 šálek před každým hlavním jídlem.

☕ Čajová směs na snížení krevního tlaku a proti arterioskleróze
Ke dvěma dílům květu hlohu přidáme po jednom dílu natě přesličky, celíku a jmelí. Dvě lžíce směsi zalijeme 1/2 1 vroucí vody a necháme přikryté vyluhovat. Do teplého čaje prolisujeme 2 stroužky česneku a necháme stát. Scedíme a vlažný čaj pijeme ráno a večer.

☕ Šálek zeleného čaje 2-3krát denně je osvědčeným lékem na snižování krevního tlaku. Můžeme ho pít samostatně, nebo jako součást některého jídla. Do jedné z denních dávek přidáme 20 kapek tinktury ze jmelí.


 čaj na vysoký krevní tlak - květ hlohu 50 g, větvičky jmelí 30 g, nať meduňky 20 g. Nesmíme vařit, používáme

pouze macerát, a to 2-4 šálky denně. Nejlépe večer dáme do vody a příští den pijeme.


 čajová směs na snížení krevního tlaku a proti arterioskleróze - ke dvěma dílům květu hlohu přidáme po jednom

dílu natě přesličky, celíku a jmelí. Dvě lžíce směsi zalijeme 1/2 1 vroucí vody a necháme přikryté vyluhovat. Do

teplého čaje prolisujeme 2 stroužky česneku a necháme stát. Scedíme a vlažný čaj pijeme ráno a večer.


 Čaj proti bušení srdce, snižující též krevní tlak - nať srdečníku 100g, květu hlohu 50g, nať šanty kočičí 50g,

nať třezalky 25g, nať sporýše 25g

 

 

☕ Česneková tinktura: Dáme do láhve 50 g čerstvě naloupaného česneku a 100 ml čistého, asi 42% alkoholu. Uzavřeme a nechá­me 2 týdny vyluhovat. Pak česnekové stroužky vylisujeme a vyli­sovaný zbytek v papírovém filtru přelijeme alkoholem. Tekutinu opět uzavřeme do menší láhve a denně užíváme po 25 kapkách, před obědem a před večeří.


☕ Hlohová tinktura: Dáme opět 10 g květů se 100 ml čistého, asi 45% alkoholu do láhve a necháme 2 týdny vyluhovat. Přecedíme, květy vylisujeme a tekutinu opět přes kávový (papírový) filtr pře­filtrujeme a uschováme v menší uzavřené láhvi. Denně podáváme 20 (ženy) až 40 kapek (muži), před obědem a večeří, případně ješ­tě 20—40 kapek před spaním.

☕ Víno ze jmelí, které rozšiřuje cévy a tím snižuje hypertenzi: 30 g jmelí necháme v 0,7 1 suchého bílého vína asi 10 dnů vyluho­vat. Přecedíme a přefiltrujeme a denně podáváme 1-2 likérové odlivky, před jídlem. Pozor na předávkování, protože ve větší míře je jmelí jedovaté!