Bylinkové čaje - Angína

☕ Smícháme 25 g květu bezu černého a 25 g lípy a 20 g kořene proskurníku lékařského. Připravíme nálev z jedné polévkové lžíce směsi, kterou přelijeme 250ml vroucí vody a necháme 10 minut vyluhovat. Po scezení pijeme teplý nálev dvakrát denně. 


☕ Smícháme 50 g divizny, 20 g ptačince a 30 g černohlávku a ze směsi pořídíme teplý nálev, který pijeme denně vždy po jídle. 


☕ Smícháme stejné díly květu bezu černéhokvětu lípy a květu tužebníku jilmového. Jedna polévková lžíce této směsi na šálek vody. Vaříme 5 až 10 minut, 20 minut necháme vyluhovat, scedíme a pijeme třikrát denně šálek teplého čaje nejlépe po jídle.


☕ Pořiďte odvar ze lžičky anýzu, vypijte dva až třikrát denně půl sklenice.

☕ Polévková lžíce lipového květu se přelije šálkem vroucí vody a nechá 10 minut vyluhovat, pak se scedí. Mezitím připravíme cibulový odvar (pokrájenou cibuli přelijeme trochou vody, chvilku povaříme, odstavíme, scedíme). Lipový nálev a cibulový odvar se smíchají, přidáme šťávu z citronu, osladíme medem a pijeme teplý.

Kloktadla

 Kloktadlo z listu máty peprnélistu šalvěje a květu heřmánku. Kloktat každé půl hodiny.


 Kloktáme kořenem bedrníku, z odvaru z kořene bedrníku dáváme na krk obklad.


 Kloktadlo: osolený odvar z řepíku, případně odvar z oddenku bergenie. Kloktat několikrát denně.


 Přelejte jednu čajovou lžičku šalvěje šálkem vroucí vody, nechte 5 minut vyluhovat, pak sceďte. Vlažným nálevem kloktejte každé dvě hodiny.


 Smícháme 100 g natě řepíku, 50 g listu borůvkového a 30 g semene lnu. Do 400 ml vařící vody dáme 1 polévkovou lžíci uvedené směsi, vaříme 5 minut, necháme 2 hodiny vyluhovat a scedíme. Odvar používáme na výplachy a kloktání pětkrát denně každé 3 hodiny. Léčení pokračuje 10 dní po skončení bolestivých příznaků.

 

Tinktury

 ☕ Jednu větší cibuli nakrájíme nahrubo, přelijeme půl litrem pálenky a necháme 10 až 14 dní vyluhovat. Přecedíme a uschováme v menších lahvičkách. V době potřeby bereme denně 1 až 2 kávové lžičky této pálenky.

Sirupy

 Rozkrájejte větší cibuli nadrobno, vložte do čisté skleněné nádoby, přidejte lžíci cukru a nechte 12 hodin táhnout, pak vymačkejte a užívejte po lžičkách každou hodinu.


☕ Rozmačkejte vařenou cibuli, přidejte med a užívejte v malých dávkách.